Selo u Italiji koje vam plaća da se doselite

Prošle godine je izašla vest kako će vam ovo selo u Italiji platiti 2.000 evra ako se preselite tamo.

Kao i mnoga sela u Evropi, i Bormida u Italiji se susrela sa odlivom stanovništva u veće gradove. Tako se zvaničnik  Danijel Galijano dosetio kako da animira ljude da žive ovde. Prosto da im plati 🙂

Bormida se nalazi na samo 420 metara iznad nivoa mora u regionu Ligurija na zapadu Italije, a stanarina ovde košta oko 50 evra. Bormida trenutno ima nešto manje od 400 stanovnika.

Tako je selo Bormida u Italiji predložilo da ponudi 2.000 evra svakome ko se tamo preseli, u pokušaju da spreči da to mesto vremenom nestane.

Panorama orsara bormida.jpg
By Baldovino Dura – Album fotografico, Attribution, Link

Kada je ova vest izašla u javnost, brzo se proširila i po društvenim mrežama, pa je oko 17,000 ljudi kontaktiralo čelnike sela, uroku od samo četiri dana.

Galijano se brzo odbranio rekavši da je ovo samo predlog i zahvalio svima na interesovanju. Drugim rečima – šalili smo se 🙂

Mada je ipak zadržao pravo na to da u 2018.-oj ovaj projekat ipak zaživi. Živi bili, pa videli!

Generalno, u ovom selu i nema mnogo šta da se radi. Ima svega 4 restorana i mali broj stanovnika. Ali ko je za neki opušten život, da se oslobodi gradske vreve, ovo je možda dobra prilika koju ne treba propustiti. Sačekaćemo da vidimo hoće li će se oaj predlog pretvorti u stvarnost.

Bormida-chiesa san giorgio-facciata.jpg
By Davide Papalini – Sopstveno delo, CC BY-SA 3.0, Link

 

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.