Cappuccino

Kapućino svoj je svoj naziv dobio od njegovog osnivača iz 17. veka, Marka d’Aviana, sveštenika iz kapućinskog reda, ogranka franjevačkog reda monaha iz Asizija u Italiji. Druga teorija je da je nazvan je po boji odeće koju su nosili kapucineri (braon i belo). Ne zna se da li su oni prvi mešali mleko sa espressom, ali je sigurno da reč cappuccino potiče od njih.

To je italijanska kafa koja se po običaju pravi od espresa, toplog mleka i mlečne pene na vrhu. Samim tim svoj razvoj duguje pronalasku aparata za espreso, a prvi put se pominje van Italije kao takav oko 1930. godine kada su ga pravili barmeni po Trstu, ali se pretpostavlja da su neke verzije ovog napitka bile konzumirane u Italiji još u 17.veku, a usavršene pronalaskom espreso mašine.

S obzirom da se pravi od espresa koji je sam po sebi mali, tradicionalni capuccino je prilično mali i često se servira u šoljici od 100 mililitara.

Pravi se mašinom za espreso, koji se sipa u donju trećinu šolje. Zatim se doda trećina mleka i na kraju pena. Ove proporcije po trećinama su jako važne za dobar kapućino.

Vrlo često ćete u kafićima dobiti kapućino čija je pena ukrašena mlečnim crtežima.

Tako kapućino u svojoj osnovi ima espresso, a onda se u njega dodaje posebno pripremljeno mleko sa mikropenom ili mikrokremom. Ovakva pena se pravi espresso aparatima na kojima postoji posebna slavina za ispuštanje vrelog vazduha direktno u posudu sa mlekom koja pod pritiskom i vrelom parom od ne više od 65 stepeni pravi penu.

Dobro ste napravili penu ako nema balončiće od vazduha, već je kremasta i kompaktna.

Jedan od trikova koji mi je otkrili u jednom kafiću je i da vam šolja u kojoj pravite kapućino bude hladna, ali to nisam proveravala. Takođe kažu da penu ne treba zadržavati, nego ceo kremasti deo sipati u espreso kako bi potonuo i dao bogat ukus napitku. Sigurno je da treba vežbati i da vam prvih nekoliko neće ispasti najbolje.

Po vrhu, odnosno peni se može posuti mlevena čokolada, šećer, cimet i sl. Ipak, u Italiji se retko služi sa čokoladom, jer Italijani baš vole kafu.

Uobičajena veličina šolje za kapućino danas je oko 200 mililitara, pa naviše. Kapućino se servira sa malom kašikom.

Inače, Italijani kapućino piju samo uz doručak.

Ukoliko volite ovaj napitak, postoje mali aparati za espreso i kapućino čije cene su vrlo pristupačne, pa ako ovladate ovom veštinom, možete ga sami sebi lako pripremiti. Možda nekom drugom i usput nešto lepo nacrtati u peni 🙂

 

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.