Karneval u Veneciji

U veneciji je 16. februara počeo karneval na vodi. Tema ovogodišnjeg karnevala je 50.- godišnjica od stupanja čoveka na Mesec.

Karneval u Veneciji se održava jednom godišnje. Datum karnevala zavisi od crkvenog kalendara katoličke crkve, odnosno kada pada Uskrs, a festival se završava 40 dana pre Uskrsa.

Kažu da je karneval spontano nastao još u 12-om veku kada je Venecijanska republika pobedila akvilejskog cara Urlika. Tada su se građani okupili i slavili ovu pobedu, i to je bio početak danas jednog od najpoznatijeg karnevala u Evropi i svetu. Druga priča je da su stanovnici time slavili dolazak proleća.

Ozvaničen je u doba Renesanse, a u 17 – om i 18-om veku je postao jako poznat. Međutim, nošenje maski je unervozilo čelnike grada, pa je maskenbal više puta bio zabranjivan tokom svoje istorije. Čak je u jednom periodu od 150 godina bio zabranjen sve do 1979. godine, kada je obnovljen.

Od tada, ovaj karneval ima suprotono pravilo od te zabrane – masku obavezno ponesite! Ovo vam je prilika da postanete neko drugi na par dana, da osetite duh Kazanove, raskošnih balskih haljina i svega što u ostalim fanima nećete iskusiti.

Maske su inače bile deo života Mlečana, tako da su u ovim danima karnevala maske najbogatije, najraskošnije…

Ovogodišnji karneval je počeo smotrom brodova kojima su naravno upravljali gondolijeri. Turisti su imali priliku da gledaju ukrašene brodove i uživaju u muzici koja je dopirala sa njih.

Karneval će trajati do 5.03.2019., a to je i velika turistička atrakcija i veliki broj turista dolazi konkretno samo zbog karnevala. Očekuje se oko 30,000 turista.

Svečanosti se održavaju po svim ulicama, trgovima i kanalima, a postoje i raskošni balovi unutar starih balskih dvorana u kućama Venecije.

Poslednjeg dana karnevala polako se kreće sa zatvaranjem karnevala na Trgu Svetog Marka. Tada se kruniše Marija, pobednica na takmičenju za najlepšu Mariju.

Tog dana se i pale lutke i na taj način se teraju zli duhovi iz grada, a slavlje se nastavlja duboko u noć sve dok se ne oglase zvona crkve San Francesco della Vigna. Tada je karneval i zvanično završen i počinje uskršnji post.

 

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.