Dolomiti

Dolomiti predstvaljaju planinski je venac u Istočnim Alpima u Italiji, pa se nazivaju još i Dolomitski Alpi.

Nalaze se u severoistočnoj Italiji, najvećim delom zauzimaju prostor u provinciji Beluno, a manjim delom u provincijama Južni Tirol i Trentino. Prostiru se između između dve reke – Adiđe na zapadu i Pjave na istoku.

Na Dolomitima se nalazi jedan nacionalni park  – Parco Nazionale Dolomiti Bellunesi, kao i više regionalnih parkova. U avgustu 2009. godine Dolomiti su proglašeni prirodnom svetskom baštinom UNESCO-a.

Dolomiti poseduju preko 400 staza.

Iako omiljena među ljubiteljima prirode i planinarima, postoji jedna staza koja privlači i ljubitelje istorije i alpinizma. Tačnije, za vreme Prvog svetskog rata, granična linija između italijanske i austro-ugarske vojske prolazila je upravo kroz Dolomite. Staza Via ferratama (čelična staza) koja je napravljena za vreme Prvog svetskog rata za potrebe austrijske i italijanske vojske je veoma posećena, a mnogi posetioci upravo dolaze samo zbog nje.

Via ferrata ili čelični put predstavlja staze po stenama u koje su uklesane čelične merdevine koje služe za penjanje. Kako se ove merdevine nalaze u veoma lepim predelima, ovo nije samo penjanje uz stene, već i uživanje u prelepim vidicima. Ovo je savršena aktivnost za one koji žele da se penju po stenama, a nemaju neko prethodno iskustvo. Deluje kao opasno kada neko kaže da će se pentrati uz merdevine iz Prvog svetskog rata uz neke stenčuge, ali u stvarnosti je ipak dosta bezbedno jer ste osigurani za čeličnu sajlu koja obično prati via feratu. Via ferata ima i po Srbiji.

Takođe, tu se nalazi i nekoliko vrlo dugačkih staza, zvanih Alte vie ili visoke staze koje su numerisane od 1 do 8. Za prelazak ovih staza potrebno je minimum nedelju dana hoda, pa se na njima nalazi više planinarskih odmorišta.

Dolomiti su poznati po skijanju zimi, ali i ostali sportovi su zastupljeni tokom godine, tako da se možete u bilo koje doba oprobati u planinarenju, alpinizmu, penjanju, paraglajdingu…

 U koje god doba godine da odlučite da posetite Dolomite, jedno je sigurno – neće vam nikad biti dosadno.

A možete i da učestvujete u nekom takmičenju! Svake godine u prvoj nedelji jula, održava se godišnja dnevna brdska biciklistička trka. Ova trka se održava kroz sedam planinskih prevoja Dolomita nazvana Maratona dles Dolomites.

Dolomiti imaju 21 vrh viši od 3.000 metara nadmorske visine.

Dolomiti su svoje ime dobili jer pripadaju tipu karbonatnih stena, pa svojom specifičnom bojom i oblikom reljefa čini ove prirodne lepote jedinstvenim. Pre otkrića ovog minerala, ove planine su bile poznate pod nazivom Blede planine. U svakom slučaju, ovaj mineral Dolomite čini vizuelno originalnim i prepoznatljivim širom sveta.

Dolomiti pokrivaju površinu od oko 141.903 hektara. Najviši vrh je Marmolada na 3344 metara nadmorske visine. Tu se nalaze jedni od najlepših alpskih predela.

Ovde živi i jedna grupa retoromanskog naroda koji se zovu Ladini, pa se ova regija naziva i Ladinia.

Ako ste zaljubljenik u zimske, letnje, ili bilo koje ekstremne sportove, ili ipak samo mirne šetnje, onda su Dolomiti su pravo mesto za vas.

Ovaj planinski venac je dobro poznat i poštovan kod ljubitelja zimskih sportova, a posebno kod skijaša širom sveta. Ali pored sjajnih skijaških staza, ove planine nude još mnogo mnogo toga.


S obzirom na blizinu granice sa Austrijom, veliki broj meštana govori nemački jezik. Kao i kod Tićina, ova mešavina nemačke i italijanske kulture, kuhinje i mentaliteta, turistima nudi najbolje od obe strane.


Mineral dolomit je zaslužan za lepotu koju Dolomiti poseduju. Pred sumrak ovaj kamen daje ružičasti odsjaj koji je među italijanima poznat pod nazivom enrosadira.

Najpoznatije turističko naselje je Cortina d’Ampezzo sa istorijom dugom 1000 godina.

Od turističkih atrakcija u ovim predelima najpoznatije su Strada delle 52 Gallerie koji predstavlja 52 tunela iz Prvog svetskog rata, a iz tunela 47 kada se popnete na najvišu tačku, prostire se fenomenalna panorama.

Takođe, tu je i Calà del Sasso – najduže stepenište na svetu otvoreno za javnost koje se sastoji iz 4444 stepenika, dugačko 7 km.


Prirodne lepote i živopisni kulturni pejzaž zajedno sa mogućnošću skijanja, planinarenja, free-climbinga i drugih zimskih sportova, čine Dolomite kompletnom turističkom atrakcijom.

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.