Ručak u Italiji

Iako danas sve manje imamo vremena za sebe, i jedemo „s nogu“ ili za kancelarijskim stolom, Italijani i dalje drže do tradicije porodičnog ručka.

Uglavnom se okuplja šira familija, pa se kao kod nas na slavama, pravi više vrsta hrane, za svakog po nešto.

Običaj je da i gosti doprinesu, pa tako svaki gost donese ponešto, i na kraju bude mnogo više hrane nego što je potrebno.

Zato ćete videti na svim prodajnim objektima dvokratno radno vreme, i to neretko pauzu od 3-4 sata koja služi upravo za to. Ovo je specifično za Siciliju, ali i za ostatak Italije. Već sam pisala o tome, da sam se iznenadila kada sam videla da na plaži nema nikog odjednom, da je čak i spasilac otišao na ručak i da postoji šala da ih ni erupcija vulkana ne bi omela u ručku 🙂

Danas kada se sve vredno izgubilo, porodica je oslonac i podrška i nešto što je najvrednije, ali je potrebno i gajiti i održavati. Zato, nemojte čekati slavu ili rođendan da bi se družili sa svojima, napravite i vi ovakvu tradiciju, makar jednom nedeljno je moguće okupiti drage ljude i uz divnu hranu uživati sa njima. Ne znam za vas, ali meni je ovo mnogo lep običaj i sviđa mi se koliko su istrajni da ga sačuvaju.

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.