Mozzarella

Mozarella je sir koji se izvorno pravi od mleka divlje krave, odnosno bivola ili bufala.

Prema jednoj legendi, ovaj sir je nastao slučajno, kada su rimski legionari bivolje mleko transportovali u kožnim torbama, pa se zbog toplote slučajno napravio ovaj sir. Druga verzija takođe kaže da je to bila slučajnost i da je prva mozzarella nastala kada je surutka slučajno upala u kotao s vrelom vodom.

Danas se većinom pravi od kravljeg mleka, jer bivola i bufala u Evropi ima u veoma malom broju.

Mozzarella je svetski poznat mladi neslani i nefermentirani sir, koji se može jesti sam bez ičega, mada mnogim ljudima tako nema neki ukus. Međutim, često se koristi i kao dodatak jelima (pizze, salate, testenine). Mozzarella je u suštini mekan sir i sadrži  visok procenat vode. Posebno je zanimljiv za jela koja se greju (pizza i pasta) jer se rasteže. Meni je u južno delu Italije bio posebno ukusan i u salatama, verovatno i zbog začina koje su stavljali.

Mozzarelle se uglavnom prave u malim grudvicama veličine jaja, i uvek se čuvaju u vlastitoj surutki. I ako kupite neku u supermarketu u kesici, polako otvorite da vam surutka ne iscuri po vama. Kada je otvorite, ne možete je dugo čuvati, brzo se pokvari.

Mozzarella se proizvodi najviše u srednjoj i južnoj Italiji. Oko 2,5 miliona tona mleka se preradi samo u mocarelu, što je čak 20% od ukupne proizvodnje sira u Italiji (što je veliki procenat za zemlju koja je kolevka toliko sireva).

Mozzarella u Italiji i ova koja se prodaje u Srbiji po marketima nije ni slična. Zato ako imate priliku, a nije vas ovde baš oduševio, probajte ga ponovo dok ste tamo. Pogotovo u južnom delu Italije. Verujte mi, nećete se pokajati.

 

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.