Venecija

Venecija je jedinstven grad na svetu, izgrađena je na 118 malih ostrva u laguni, na ušću reke Brente u Venecijansku lagunu, sa kanalima umesto ulica. Ovde se život odvija na vodi i sve je prilagođeno tome, a i sam saobraćaj funkcioniše po kanalima i jednim od najvećih – kanalu Grande koji je dug oko 5 km.

Jedan od najromantičnijih mesta na svetu, ovaj grad je mesto i jednog od najpoznatijih karnevala koji se održava pod maskama na debeli utorak (Martedi Grasso), a 47 dana pre Uskrsa. Festival traje oko 18 dana.

Karneval u Veneciji svake godine ima drugačiju temu karnevala, ali bez značajnih izmena u odnosu na prethodni. Postoje različite vrste maski koje se nose na karnevalu. Izrađuju se od različitih materijala, papira ili kože, a ukrašavaju se gipsanim detaljima sa pozlatom, dragim i poludragim kamenjem, a nekada i budu ručno oslikane.

 

Venecija se nalazi na Jadranskom moru, ima preko 270.000 stanovnika, a pravno je središte pokrajine Veneto i okruga Venecija.

Venecija je sredinom srednjeg veka bila najveći trgovački centar Evrope i spona između Zapada i Istoka, a poznata je kao prestonica čuvene Mletačke republike.

Duž kanala nalazi se niz predivnih zgrada, crkava i palata koje Veneciji uz ove kanale daju prepoznatljiv i originalan izgled. Kanalima se kreću gondolijeri, koji moraju da završe Školu za gondolijere, i jako mali broj uspe da se upiše. Mesto gondolijera se upražnjava obično nakon smrti ili odlaska nekog od njih, a sama obuka traje 3 meseca i veoma je skupa. S obzirom da jedna vožnja košta od 80-100 evra, a cena ide naviše ako gondolijer zapeva, sigurno je da se ova škola isplati. Često se ovo mesto gondolijera prenosi sa kolena na koleno.

Uske uličice Venecije treba pošteno istražiti, pogotovo one zabačene koje kriju još lepše zgrade iza njih. Zbog toga Venecija i njeni kanali proglašeni su spomenikom Svetske baštine UNESKOa.

Ovo je jedan od retkih gradova koji sam posetila više puta, a da me svaki put oduševio. Kanali, zgrade, crkve, prodavnice sa maskama…prosto da ne znate na koju stranu da gledate. Moram priznati i da sam imala sreće, i da sam svaki put imala lepo vreme jer sam čula da može da bude očajno ako je kišno vreme i da tada ne vredi ni kišobran jer se kanali napune vodom.

 

Grad ima više nadimaka, a jedni od njih su: Kraljica Jadrana, Nevesta mora, Grad mostova, Grad vode… Pored toga, mnoge druge gradove na kanalima upoređuju sa njom, pa tako dobijaju nadimke po njoj – Severna Venecija -Sankt Peterburg, Zapadna Venecija – Amsterdam, Američka Venecija – Nju Orleans.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

 

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.