Pizza Napolitana

Reč pizza je jedna od reči koja je prepoznatljiva u celom svetu. Kada odete u piceriju, bilo kod nas ili u inostranstvu, imate pregršt vrsta pica, od čuvene Capricciose, do jednostavne Margarite. Da li ste znali da je pizza izmišljenja baš u Napulju? Napuljski pica majstori su svoju veštinu usavršili, ali i odlučili da očuvaju svoju tradiciju i recept koji se prenosio sa kolena na koleno. Pored toga što su sve učnili kako bi očuvali način spremanja  ovog gastronomskog remek dela, uspeli su da bude prihvaćena od strane UNESCOa kao nematerijalno dobro Italije. To kulinarsko čudo je čuvena Pizza Napolitana!

Napulj ljubomorno čuva ovaj recept ne želeći da ga mešaju sa picama koje se industrijski proizvode raznih svetskih lanaca, pogotovo onih koji u želji da ubace nešto novo i budu kao originalni, nabacaju na picu sve šta im padne na pamet, od voća do slatkiša. Napuljski pica majstori smatraju da je ovo jedina prava pizza.

Sprema se na poseban način, jer se testo čeka da naraste duže nego što danas to rade moderne picerije, pa i ostatka Italije. Trajanje mora biti između 12-48h, kako ko proceni.

Ova pica je karakterističnog po hrskavoj zlatnoj kori koja se dobija pečenjem u peći na drva, i ovaj ukus je moguće dobiti samo u zidanoj peći, koja dostiže temperaturu do 450 stepeni, a pica se peče samo 60-90 sekundi. Tako dobijemo hrskavu podlogu sa svojim prilozima na površini.

Napolitana je nastala, kao što joj ime samo kaže, u Napulju u 18.veku. Legenda kaže da je kraljica Margarita Savojska  zatražila od jednog od najčuvenijih napuljskih pica majstora tog vremena, da smisli neko jelo za narod koje ne bi koštalo mnogo, a koje bi ujedinilo sve Italijane. I tako je nastala Napolitana koja je sadržala boje zastave Italije – zeleni bosiljak, belu mocarelu i crveni paradajz.

Ako želite da probate sami da spremite ovu picu kući, našli smo recept koji možete primeniti delimično i kod kuće:

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.