Venecija počinje da naplaćuje ulaz 3 eur

Gradske vlasti Venecije glasale su većinom za početak naplaćivanja „ulaznica“ posetiocima za istorijski centar grada kako bi mogle da obezbede sredstva za njegovo održavanje.

Početna cena će biti 3 eur, ali procenjuje se da će taj iznos biti povećan na između 6 i 10 evra od početka 2020. godine, zavisno od perioda dolaska (kada je turistička sezona ili ne).

Lokalno stanovništvo Venecije dugo se žalilo na veliki broj turista koji za sobom ostave gomilu đubreta, a čije čišćenje plaćanju upravo sami meštani Venecije. Generalno, ovaj grad poseti oko  25 miliona turista svake godine, a oko 14 miliona u Veneciji provede samo jedan dan. Mnogi od njih ponesu svoju hranu, tako da ne troše novac u Veneciji, pa samim tim i ne doprinose mnogo njihovom budžetu. S druge strane, čišćenje ulica Venecije nije nimalo jednostavno i zbog specifičnosti i mnoštva kanala, košta grad i do 40% više nego u običnim gradovima.

Još uvek nije precizirano na koji način će se naplaćivati, da li na nekom pultu ili u samim agencijama koje dovoze turiste, ali svakako ćemo videti…

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.