Taormina

Ukoliko želite da vidite Siciliju, romantiku i istoriju na jednom mestu, ovaj srednjevekovni gradić sa pogledom na more je pun pogodak. Sa neverovatnim pogledom na Etnu i obalu mora, daje posetiocima magične utiske o Siciliji i ostaće vam u srcu zauvek.

Taormina je grad koji se nalazi na preko 200 m nadmorske visine i postoji još od 400.god. p.n.e. Kako je ovaj grad bio i grčka kolonija, a kasnije i deo Rimskog carstva, tragovi i jedne i druge kulture se vide na svakom koraku. Verovatno je zbog toga jedinstvena i svojim šarmom privlači turiste da ponovo dođu.

Taormina je naziv dobila po planini Tauro, a nosi i nadimak – sicilijanski Monte Karlo. Ovaj romantični gradić, sa nepreglednim lavirintom  srednjevekovnih ulica, uskim prolazima iza kojih se uvek kriju neke nove bašte, platoi i terase ukrašeni cvećem, čini ga stvarno onakvim kakvim zamišljate mali sicilijanski gradić. Na svakom ćošku su trgići sa predivnim restoranima, kafićima ili prodavnicama sladoleda (sa nestvarno ogromnim kuglama i ako ne uzmete više salveta, pošteno ćete se umazati). Vrlo često ćete ovde videti venčanja, jer je popularno mesto upravo za te prilike, zbog svoje romantične prirode. Mi smo skoro svaki put naleteli na neko venčanje, čak i u večernjim satima.

Koliko je Taormina lepa danju, toliko je večernja atmosfera opijajuća. Bilo da lutate vijugavim uskim uličicama, sednete u neki od prelepo uređenih kafića ili rešite da samo uživate u pogledu na more..ili sve to pomalo.. nećete pogrešiti šta god da odlučite..

Glavna ulica Taormine je pešačka, tako da možete lagano prošetati bez nekog posebnog plana. Obično su one najzabačenije uličice i totalno nepoznate građevine najšarmantnije i prikazuju pravi duh svakog grada.

Jedna od atrakcija je i sat na Torre dell’Orogio tornju. Trgić pored vidikovca je prepun umetnika koji slikaju portrete, a izlozi su toliko kreativni da je na nekima i naznaka da je zabranjeno fotografisanje izloga (verovatno su ljudi očarani lepim izlozima, preterivali u fotografisanju).

U Taormini se nalaze ostaci Grčkog amfiteatra (Teatro Greco) koji je drugi po veličini amfiteatar na Siciliji, a koji se i danas koristi za izvođenje pozorišnih predstava i koncerata.

Pogled na more sa vidikovca je nešto nestvarno i romantično, čak i ako nemate voljenu osobu pored sebe, opiće vas ovaj neverovatan pogled i zaljubićete se u ovaj grad, more i boje neba.

Što se tiče povezanosti, tu je mogućnost da žičarom dođete do plaža u podnožju Taormine, mada je nijednom nismo koristili, s obzirom da je Giardini dobro povezan autobusom i stanica nam je skoro ispred hotela. Ukoliko je koristite, proverite radno vreme i cenu, jer varira od doba godine i sezone.

Ovde možete i večerati, postoje brojni restorani koji nude morsku i drugu domaću kuhinju, za svačiji ukus. Taorminine glavne ulice pune su prodavnica suvenira, nakita, keramike, pa ko voli da ponese nešto za uspomenu, ima stvari na pretek…. Naravno, prednjače suveniri sa temom Godfather.

Kako su ovaj lepi gradić videli iz vazduha, možete videti ovde

Leave a Reply

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.